İMPLANT
DİŞ TEDAVİSİ
İmplant bir ya da daha fazla dişin çürük ya da başka nedenlerle kaybedildiği durumlarda, çene kemiklerine uygulanan titanyum içerikli vidalardır.
İLETİŞİMİmplant bir ya da daha fazla dişin çürük ya da başka nedenlerle kaybedildiği durumlarda, çene kemiklerine uygulanan titanyum içerikli vidalardır.
İLETİŞİMİLETİŞİM BİLGİLERİNİZİ BIRAKIN SİZİ ARAYALIM :.
Kullandığımız İmplant Markaları
İmplant Diş Tedavisi
İmplant bir ya da daha fazla dişin çürük ya da başka nedenlerle kaybedildiği durumlarda, çene kemiklerine uygulanan titanyum içerikli vidalardır.
Günümüzde doğal dişlere en iyi alternatif çözüm getiren tartışmasız sistemlerin ilkidir. Dişleri fonksiyon, estetik ve anatomik olarak en ideal taklit edebilen implant sistemleri sıklıkla kullanılır hale gelmiştir.
İmplant Nedir?
İmplant bir ya da daha fazla dişin çürük ya da başka nedenlerle kaybedildiği durumlarda, çene kemiklerine uygulanan titanyum içerikli vidalardır.
İmplantlar diş eksikliklerinin sabit protez uygulamalarıyla giderilmesini sağlamanın yanı sıra hareketli yani takılıp çıkarılabilen protezlerin stabilitesini sağlamak amacıyla da uygulanmaktadır.
Hangi durumlarda implant yapılmalıdır?
Diş eksikliğinin giderilmesinde en ideal tedavi yöntemi implanttır. Kimi zaman bir ya da birkaç diş eksikliğinde kimi zaman da tüm dişlerin kaybedildiği durumlarda, kişinin çiğneme ve estetik fonksiyonlarını tekrar kazandırmak amacıyla implant tedavileri uygulanır.
Kimlere implant uygulanabilir?
Genel sağlık problemi bulunmayan, tedavinin başarısını etkileyecek birtakım alışkanlıklara sahip olmayan ve çene kemiklerinde tedavi yöntemleriyle giderilemeyecek ölçüde kemik kaybı ya da ciddi diş eti hastalıkları görülmeyen, ağız hijyenine sahip her bireye implant uygulanabilmektedir.
Kimlere implant uygulanmaz?
Cerrahi işlemlere engel olabilecek genel sağlık problemlerinin varlığında öncelikle uzman doktor görüşü alarak tedavi planlaması yapılır ve kişinin genel sağlığı ön planda tutulur. Eğer kişinin genel sağlığı implant operasyonuna izin vermeyecek durumdaysa tedavi uygulanamaz ya da tedavi için kişinin genel sağlık durumunun kontrol altında olması beklenir.
Bunun yanı sıra tedavi başarısını etkileyebilecek ilaç kullanımları söz konusuysa tedavi öncesi bu ilaçların doktor kontrolünde bırakılması ya da kullanımına ara verilmesi gerekmektedir. Eğer bu mümkün değilse implant uygulamaları gerçekleştirilemez.
İmplant uygulamalarının başarılı olması için çene kemiğinin belli bir miktar ve yoğunlukta olması gerekmektedir. İmlant uygulaması için gerekli miktarda kemiğin bulunmadığı ve yoğun diş eti hastalıklarının görülebildiği durumlarda, yalnızca bu hastalıkların ortadan kaldırıldığı ve yeterli kemiğin oluşmasının sağlandığı tedavilerden sonra implant tedavileri gerçekleştirilebilmektedir.
İmplantların vücut tarafından reddedilme riskleri var mıdır?
İmplantlar ''biyouyumlu'' olarak nitelendirilen ve insan vücuduna uyumlu titanyum içerikli madelerden üretilmektedir. Bu nedenle eğer kişinin bu maddelere karşı özel bir alerji gibi durumu söz konusu değilse implantlar rahatlıkla vücut tarafından kabul edilmektedir. İmplantların vücut tarafından reddedilme riski oldukça azdır.
İmplantların uzun ömürlü olması nelere bağlıdır?
İmplantların uzun ömürlü olmasının ilk şartı iyi bir ağız hijyeninin sağlanmasıdır. İyi bir ağız bakımının söz konusu olmadığı durumlarda tıpkı gerçek dişler gibi implantların da ağızdaki ömürleri azalmaktadır.
Bunun yanı sıra implantın doğru malzeme ve tekniklerle uzman bir hekim tarafından yapılması hem tedavinin başarısı hem de implantın ömrü açısından önem arz eder.
Dental implant süreci nasıldır? Ne kadar zamanda dişlerim tamamlanır?
Dental implant tedavileri cerrahi aşama ve protetik aşama olarak iki aşamadan oluşmaktadır. İlk aşama olan cerrahi bölümde implantlar çene kemiğine uygulanır. Bu aşama kişinin çene yapısı ve buna uygun olarak belirlenen tedaviye göre açık ya da kapalı yöntemle gerçekleştirilir. Açık yöntemle uygulanan implant cerrahilerinde işlem sonunda diş etine dikiş atılması gerekir. Fakat kapalı yöntemde implantın uygulandığı bölgede herhangi bir dikişe gerek duyulmaz.
Cerrahi aşamadan sonra çene kemiğinin durumuna göre kimi zaman protetik aşama yani implantın üzerine yapılacak protez dişler hemen takılabilirken çoğu zaman çene kemiğinin iyileşmesinin beklenmesi gerekmektedir. Çene kemiğinin iyileşmesi için gereken süre genellikle 3 ila 6 ay arasındadır. Bu süre sonunda herhangi bir sorun gözlenmiyorsa protetik aşama kalıcı olarak tamamlanmaktadır.
Sigara içiyorum, dental implant yaptırabilir miyim?
Sigara genel olarak ağız sağlığını olumsuz olarak etkilemektedir. İmplant cerrahisi sonrası sigara tüketilmesi hem kemik iyileşmesini olumsuz yönde etkiler hem de tedavinin başarı şansını yüksek oranda düşürür. Bu nedenle eğer kişi sigara gibi tütün ürünlerini kullanıyorsa tedavi öncesinde bu alışkanlığı bırakması şiddetle tavsiye edilir.
2-3 ay beklemek istemiyorum, kendi takma dişlerimi implant ile birlikte kullanabilir miyim?
İmplant uygualamaları sonrası kemik iyileşmesinin beklendiği sürede hem çene kemiklerine yük binmemesi hem de kişinin dişsiz kalmaması önemlidir. Bu nedenle kimi zaman hastaya yeni geçici protezler yani takma dişler yapılırken kimi zaman da var olan eski takma dişler çene kemiğine yük olmayacak şekilde uygun hale getirilerek geçici protez olarak kullanılır.
İmplantların sağladığı yararlar nelerdir?
Tek diş eksikliklerinin giderilmesinde uygulanan köprü tedavilerinde eksik dişe komşu sağlıklı dişler aşındırılmak durumunda kalınırken implant uygulamalarında buna gerek kalmaması implantların faydalarından sayılır.
Bunun yanı sıra çok fazla diş eksikliğinde ya tüm dişlerin kaybedildiği durumlarda kullanılan takılıp çıkarılabilen hareketli protezler, hem estetik hem de konfor olarak yeterli memnuniyeti sağlayamazken, implant uygulamalarıyla kişiler tekrar sabit dişlere sahip olabilir. Bu da implantların en önemli avantajlarından biridir.
İmplantlar kimi zaman hareketli protezlerle beraber de kullanılabilmektedir. Bu durumlarda hareketli protezlerin çiğneme ve konuşma sırasında sabit kalması implant uygulamalarının bir diğer faydasıdır.
Her hastaya implant uygulanabilir mi?
Genel sağlık problemleri, ilaç kullanımları gibi implant uygulamasını engelleyecek durumların görülmediği her hastaya implant uygulanabilir. Kronik hastalığı olan bireylerde (Tansiyon, şeker, tiroit vs...) ve daha önce cerrahi işlem geçirmiş hastalarda, hastanın durumu ve ilaçları görüşülerek (konsültasyon) uygun durumlarda implant yapılabilir.
İmplant öncesi tomografi çektirmek zorunlu mudur?
Standart röntgen teknikleri çene kemiğinin yalnızca 2 boyutlu görüntüsünü verir fakat tomografi sayesinde çene kemiğinden 3 boyutlu olarak, gerçeğe en yakın görüntü elde edilir. Bu nedenle de tomografi sayesinde çok daha doğru bir tedavi planlaması yapılabilmektedir. Kimi zaman tomografik görüntüler olmaksızın implant uygulamaları gerçekleştirilse de en doğru tedavi yaklaşımları ve planlamarı için tomografi son derece önemlidir.
Flepsiz (dikişsiz) implant cerrahisi nedir?
Uygun vakalarda tomografi sonucunda elde edilen 3 boyutlu çene kemiği görüntüleriyle bilgisayar ortamında tedavi planlamaları yapılır ve bu planlamaya uygun cerrahi rehber plaklar elde edilir. Bu rehber plaklar implantın çene kemiğinde tam olarak hangi noktaya uygulanacağını gösterir. Bu sayede ''kapalı teknik'' olarak da adlandırılan flepsiz yani dikişsiz cerrahi işlemler gerçekleştirilebilir. Rehber plağın gösterdiği noktada diş etinde yalnızca impantın uygulanacağı bölge bir kapak şeklinde açıldığından işlem sonrası dikişe ihtiyaç duyulmaz.
Cerrahi işlem ne kadar sürer?
Cerrahi işlemin süresi implantla beraber başka bir cerrahi işlemin uygulanıp uygulanmayacağı ya da kaç adet implant uygulanacağına göre değişiklik gösterir. Tek diş implantlarının cerrahisi kimi zaman 15 dakika gibi kısa bir sürede bile gerçekleşebilir. Bunun yanı sıra daha komplike vakalarda ve fazla sayıda implantın uygulandığı durumlarda cerrahi işlem birkaç saati alabilmektedir.
İmplant uygulanırken ne kadar ağrı duyarım?
İmplant uygulamaları öncesi diş eti ve çene kemikleri lokal anestezi teknikleriyle uyuşturulduğu için herhangi bir ağrı hissedilmez.
İmplant yapıldıktan sonra iyileşme döneminde neye dikkat etmeliyim?
İmplant cerrahisi sonrası iyileşme döneminde en önemli nokta ağız hijyeninin en üst seviyede tutulmasıdır. Bunun yanı sıra hekiminizin tavsiyelerini harfiyen uygulamak ve çene kemiklerine fazla yük bindirmemek önemlidir.
Sigara gibi tütün ürünlerinin bu dönemde kullanılmaması da iyileşme dönemi açısından son derece önemlidir.
İmplantların dezavantajları var mıdır?
İmplantların bilinen bir dezavantajı bulunmamaktadır.
İmplant yaptırdıktan sonra baş-boyun bölgesinden MR ya da tomografi benzeri görüntülemeler alınabilir mi?
MR cihazları mıknatıs özelliği gösteren metallerle beraber kullanılamamaktadır fakat implantlar mıknatıs özelliği göstermeyen özel materyallerden üretilmektedir. Bu nedenle implant sonrası tüm baş-boyun görüntülemeleri rahatlıkla yapılabilmektedir.
İmplant pahalı bir tedavi midir?
Hem implant materyalleri yüksek kaliteli özel üretim malzemeler olduğundan hem de uygulanması için özel uzmanlık gerektirdiğinden dolayı implant tedavileri çok ucuz tedavier değildir. Fakat tedavi kalitesi ve tedavi sonrası hasta konforu göz önüne alındığında pahalı tedaviler olarak da sayılmamaktadır.
İmplantın markası önemli midir?
Hem ürün kalitesinden emin olmak adına hem de gelecekte karşılaşılabilecek problemlerde implantların gerekli parçalarının tekrar sağlanabilmesi adına güvenilir, kaliteli ve sertifika sağlayan bir implant markasının kullanılması önemlidir.