Maydent Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği
Maydent İletişim
Ağız Diş ve Çene Cerrahisi

AĞIZ-DİŞ VE ÇENE CERRAHİSİ


Günümüzde, bilimsel/teknolojik ilerlemenin diş hekimliği bilimine katkıları sayesinde, öncelikle dişi tedavi etmek ve ağızda tutmak hedeflenmektedir.

İLETİŞİM
Fiyat ve ödeme bilgisi için 0(541) 599 46 46 whatsapp hattımızdan bizlere ulaşabilirsiniz.

İLETİŞİM BİLGİLERİNİZİ BIRAKIN SİZİ ARAYALIM :.

İstanbul Bağcılar 'da hizmet vermekteyiz.
"Tüm muayene, planlama, panoramik ve tomografi rontgen işlemlerimiz Maydent hastalarına ücretsizdir."

Ağız-Diş ve Çene Cerrahisi

Diş Çekimi

Diş Çekimi


Günümüzde, bilimsel/teknolojik ilerlemenin diş hekimliği bilimine katkıları sayesinde, öncelikle dişi tedavi etmek ve ağızda tutmak hedeflenmektedir. Ancak bazen hasta sağlığını koruma veya tedavi planlaması nedeniyle diş çekimine başvurulmaktadır. Bu durumları şöyle sıralayabiliriz:

  • İleri derecede çürük ve madde kaybı yüzünden tedaviyle kurtarılamayan dişler,
  • Çarpma sonucu, tedavisi mümkün olmayacak şekilde kırılan dişler,
  • Kanal tedavisine rağmen kurtarılamayan apseli dişler,
  • İleri derecede dişeti iltihabı nedeniyle sallanan dişler,
  • Zamanında düşmeyen süt dişler,
  • Aşırı konum değişikliği (dönme, devrilme vb.) nedeniyle sorun yaratan dişler,
  • Kist ya da tümör içindeki dişler,
  • Tam sürememiş (gömük) ve sorun yaratan dişler…

Ayrıca ortodontik tedaviye yardımcı olmak amacıyla, yer darlığı nedeniyle sorunsuz olduğu halde bazı dişler çekilebilir.

Diş Operasyonu-Ağrı İlişkisi


Çekim sırasında elbette bir kuvvet uygulanır. Ancak çekim aletleri zaten hekimin uyguladığı kuvveti birkaç katına çıkaracak şekilde tasarlandığından, aşırı kuvvet olumsuz sonuçlar bile doğurabilir. Dolayısıyla diş çekimi daha ziyade, teknik bilgi ve beceri gerektiren bir girişimdir. Birçok çene cerrahının bayan olduğu unutulmamalıdır.

Diş Çekimi Korkusunu Yenmenin Yolları


Diş çekimi korkusunun hiçbir şekilde giderilemeyeceğinin anlaşıldığı özel durumlarda, genel anestezi altında çekim yapılabilir. Ancak çoğunlukla hasta ile hekim arasındaki diyalog ve yaklaşım böyle bir girişimin gerekmediğini göstermektedir. Öncelikle çekilmesi gereken dişin vücuda verdiği zararlar ve ağrı gibi olumsuzluklar göz önüne alınarak, bundan kurtulmak gerektiği hatırlanmalıdır. İyi bir uyuşma sağlandıktan sonra, çekim sırasında, sadece bir basınç hissi ve dişin yükselmesi sırasında küçük çıtırtılar duyulabilir. Ağrı ya da acı olmaması gerekir.

Genellikle insanlar çevrelerindekileri korkutmayı severler ve bu basınç ile çıtırtıları abartarak anlatırlar. Bu tür yanlış telkinlerin etkisinde kalınmamalı, her türlü soru hekime yöneltilmelidir.

Diş Çekimi Korkusunu Yenmenin Yolları

Diş Çekimi Öncesi Yapılması Gerekenler


  • Özellikle büyük azılarda yani çok köklü dişlerde, kökler çok ayrık ya da kıvrık olduğunda,
  • Kemiğin elastikiyetini kaybettiği yaşlı kişilerde,
  • Yine esnemeyen çok kalın çene kemiğine sahip olan kimselerde,
  • Aşırı madde kaybı nedeniyle tutacak yeri azalmış ve kırılganlaşmış dişlerde çekim sırasında kırılma olabilir.

Bu korkulacak bir durum değildir. Anestezi, yani uyuşma başarıyla sağlanmışsa, diş hekimi bu iş için üretilmiş aletlerle, kalan parçaları acısız bir şekilde çıkartır.

Diş Çekimi Öncesi Yapılması Gerekenler

Diş Çekiminden Sonra Dikkat Edilmesi Gerekenler


Çekim yarasının üzerine konan tampon yarım saat kadar tutulmalıdır.

  • Bu tampon atıldıktan sonra, gerekmiyorsa tekrar tampon konmamalı, oluşan pıhtının bozulmamasına özen gösterilmelidir.
  • Ağız suyla çalkalanmamalıdır.
  • Çekim sonrası iki saat kadar bir şey yenmemeli, bu süre dolduktan sonra da mutlaka ılık şeyler tercih edilmeli, çok sıcak ya da soğuk yiyeceklerden uzak durulmalıdır.
  • 24 saat sigara içilmemelidir. Sigara pıhtının bozulmasına ve yara yerinin iltihaplanmasına neden olabilir. ‘Kuru soket’ denen bu durum uzun süre ağrıya sebep olur.
  • 24 saat alkol alınmamalıdır.
  • Hiçbir şekilde çekim yerine dokunulmamalı, yara bölgesi emilip tükürülmemelidir.
  • Yaralı bölge 24 saat kullanılmamalıdır.
  • Ağrı olursa aspirin dışında bir ilaç tercih edilmeli, mümkünse bunun için hekime danışılmalıdır.
  • Çekim yeri mutlaka temiz tutulmalıdır. Yara içerisine yemek artığı dolması önlenmelidir.
  • Çekimden 24 saat sonra, yumuşak bir diş fırçasıyla bölge yavaşça fırçalanmalıdır. Bu sırada ılık tuzlu su gargarasından faydalanılabilir.
  • Kanamanın hafif bir sızıntı halinde 6-24 saat sürmesi normal kabul edilmektedir. Ancak aşırı bir kanama varsa ya da bu süre aşılmışsa mutlaka diş hekimine başvurulması gerekmektedir.
  • Aynı şekilde, uzun süren ağrı veya şişlik durumlarında da hekime haber verilmelidir.
  • Sızıntı şeklinde devam eden kanamalarda, ıslatılmış bir çay poşeti, gazlı beze sarılarak yara yerine konulabilir. Bu şekilde bir süre tampon yapmak, çayın içindeki bazı maddelerin kan durdurucu özelliği nedeniyle faydalı olabilir.
Diş Çekiminden Sonra Dikkat Edilmesi Gerekenler

Yara İyileştikten Sonra Yapılması Gerekenler


Çekim boşluğunun yerine, duruma göre, köprü, protez ya da implant uygulanmalıdır. Çünkü diş eksikliği sindirim bozukluklarına yol açabileceği gibi, çekilen dişe komşu olan dişlerde konum bozuklukları (eğilme, devrilme vb.) ve buna bağlı olarak çiğneme sorunları oluşabilmektedir.

Gömük Diş


Diş etrafındaki çene kemiğinin çok yoğun veya dişetinin çok kalın olduğu durumlarda, çene kavsinin dar olması nedeniyle dişin sürecek yer bulamaması halinde, süt dişlerinin erken kaybı sonucunda ya da bazı hastalıklara bağlı olarak dişetinin altında, kemik içinde kalmış dişlere ‘gömük diş’ denir. Bu dişler apseye neden oluyorsa, ağrı yapıyorsa, tümör ya da kist ile birlikteyse ve komşu dişin çürümesine yol açıyorsa, ayrıca dişin büyüklüğü ve konumu çene kırığı riski taşıyacak kadar kemiğin incelmesine neden oluyorsa çekilmesi gerekir.

20 Yaş Diş Çekimleri

20’lik Dişler (20 Yaş Dişleri)


Yirmilik Dişler

20’lik dişler ağızda en son süren ve ağız sağlığı açısından en az öneme sahip dişlerdir. Bu dişler 3. büyük azılardır. ‘20 yaş dişi’ olarak adlandırılmalarının nedeni 17-23 yaş arasında sürmeleridir.

Yaş ilerledikçe beslenme alışkanlıklarının değişmesiyle çene yapısı küçülür. Bu sebeple dişler, çenede rahat bir şekilde sürecek yer bulamazlar. Bu yer darlığı ve dişlerin çıkmaya eğilimi, 20 yaş dişleri problemlerini oluşturur.

Çoğu insanda ağzın dört köşesinde birer adet olmak üzere toplam dört tane 20’lik diş bulunur. Genellikle diş etine veya kemik içerisine gömülü bulunurlar ya da yer darlığı yüzünden farklı yönlerde sürerler. Bunlar bir dizi probleme yol açtığından daha fazla sıkıntıya neden olmadan hekim kararıyla çekilmeleri gerekir.

20’lik dişlerin çıkarılması için en uygun zaman 17 yaş civarıdır. Çünkü bu yaşlarda diş yeni oluşmaya başlamıştır ve kemik yetişkinlerdeki gibi sert olmadığı için ameliyatı kolaydır. Dişlerin kökleri tam olarak oluşmadığı için de iyileşme daha hızlı olacaktır.

20’lik dişin yol açtığı sıkıntılar çeşitli faktörlere göre değişir. Çene boyutu ve dişin süreceği yön, problemin büyüklüğünde belirleyicidir. Belki hiçbir ağrı ve şikayet olmayabilir ama diğer dişler büyük risk altındadır.

20’lik Dişlerin Yol Açtığı Problemler


Dişlerin değişik sürme şekillerini ve yol açtıkları problemleri öğrenirseniz ; neden çekilmeleri gerektiğini daha iyi anlayacaksınız.

Çürük

Tükürük, bakteri ve yiyecek parçacıkları yeni çıkmakta olan dişin açtığı yuvada birikerek hem yirmilik dişi hem de yanındaki azı dişini tehdit eder. Bu tip çürükleri fark etmek ve tedavi etmek oldukça zordur. Ağrı ve enfeksiyona yol açan ve apseyle sonuçlanan ağır tablolar meydana gelebiliyor.

Dişeti Hastalığı (Perikoronit)

Kısmen çıkmış bir yirmilik dişin dişetinde bakteri ve yiyecek artıklarının depolandığı bir enfeksiyon odağı oluşur. Bu durum ağız kokusu, ağrı, ödem ve trismusa (ağzın tam açılamaması hali) sebep olur. Enfeksiyon lenfler aracılığı ile yanak ve boyuna yayılabilir. Yirmilik dişin etrafındaki bu enfeksiyona yatkın zemin her seferinde kolayca enfekte olmaya adaydır. (Bakınız, Dişeti hastalıkları)

Basınç Ağrısı

Sürme sırasında komşu dişlere de basınç uygulanıyorsa sıkışmadan dolayı da bir ağrı hissedilebilir. Bazı durumlarda bu basınç aşınmaya yol açar.

Ortodontik Sebepler

Pek çok genç birey dişlerindeki çapraşıklıkları düzeltmek için ortodontik tedavi görmektedir. Yirmi yaş dişlerinin sürme basınçları diğer dişlere de yansıyacağından diğer dişlerde de bir hareketlilik olur, çapraşıklıklar artabilir.

Protetik Sebepler

Protez planlaması yapılan bir ağızda yirmilik dişleri hesaba katmak gerekir. Çünkü, yirmilik diş çekildikten sonra değişen ağız yapısına göre yeni bir protez yapmak gerekecektir.

Kist Oluşumu

Gömük bir dişin sebep olduğu kistik vakalar gözlenmiştir. Kist kemik yıkımına, çene genişlemesine ve çevredeki dişlerin yer değiştirmesine ya da zarar görmesine sebep olur. Kemik yıkımını önlemek için diş çekilmeli ve kist temizlenmelidir. Nadiren bu kist çok geniş alanlara yayılırsa tümörlere dönüşebilir veya çene kemiğinde kendiliğinden kırılmalara yol açabilir.

20 lik dişlerin çıkarılması için en uygun zaman 17 yaş civarıdır. Çünkü bu senelerde bu diş yeni oluşmaya başlamış, kemik yetişkinlerdeki gibi sert olmadığı için ameliyatı kolaydır. Dişlerin kökleri tam olarak oluşmadığı için de iyileşme daha hızlı olacaktır.

20'lik Dişin Çekim Aşamaları


20 lik diş ameliyatı dişsel ve genel sağlık durumunuzun değerlendirilmesiyle başlar. Dişi rahat bi şekilde değerlendirebilmek için genellikle röntgen alınır. Dişin durumuna göre büyük bir film, küçük bir film veya dijital bir film alınabilir. Diş ameliyatı genellikle diş hekimi muayenehanesinde yapılan bir işlemdir ancak çok komplike durumlarda ameliyatın çene cerrahı tarafından ameliyathane şartlarında yapılması uygun görülebilir. Ameliyatın tipi ve süresi tamamen dişin durumuna pozisyonuna bağlıdır. Genellikle işlem yarım saat ile birbuçuk saat arasında sürmektedir.

Ameliyat Öncesi

Ameliyattan 8 saat öncesine kadar bişey yiyip içmemeniz tavsiye edilir. İlk yapılacak işlem bölgenin uyuşturulmasıdır. Tam olarak diş ve etraf doku hissizleştiği zaman doktorunuz çalışmaya başlayacaktır. Kullanılacak yöntem dişin gömülü yada sürmüş olmasına bağlı olarak değişir.

Ameliyat Aşaması

Eğer dişiniz büyük oranda sürmüşse sadece davye vasıtasıyla alınabilir. Kökler kemiğin içinde ayrık pozisyonda ve diş kemik içinde derinde ise; dişi parçalara ayırmak veya kemik kaldırmak gerekebilir.

Son Aşama

Dişiniz gömülü ise dişe ulaşmak için dişetinde bir kesim yapılır. Dişeti ekarte edilir kemik ortaya çıkarılır. Diş kemiğin de içinde ise bir miktar kemik kaldırılır. Diş iyice ortaya çıkarılıp rahat bir çalışma alanı oluşturulduktan sonra diş bazen tek parça bazen de birkaç parçaya bölünerek çıkarılır.

20’lik Diş Çekimi Sonrası İçin Tavsiyeler


20’lik diş ameliyatı sonrasında bir süre gözlem altında tutulacaksınız. Kendinizi daha iyi hissettiğinizde doktorunuzun da onayıyla eve gidebilirsiniz. Genellikle ameliyatı takiben birkaç gün istirahat etmeniz uygundur. Ameliyat sonrası kontrol seansları gerekebilir. Kontrole geldiğinizde çekim boşluğunun nasıl iyileştiğine bakılır, varsa dikişler alınır, ağız sağlığınızın durumu değerlendirilir. Çekim sonrasında dikkat edilmesi gereken önemli detayların sıralamak gerekirse;

  • Çekimden sonra bir miktar kanama mutlaka olacaktır endişelenmeyin. Ağız içi yaralar çok hızlı iyileşir. Bunun sebebi vücudun o bölgeye fazlaca kan pompalamasıdır. Diş çekiminden sonra kanama olmasının sebebi de budur. Kanama olmazsa pıhtı oluşmaz, pıhtı oluşmazsa çekim boşluğu kapanamaz. Ağzınızı sık sık çalkalamanız ya da kanı sürekli tükürmeniz kan pıhtısını bozacaktır bunları yapmamaya dikkat edin ve kanı mümkün olduğunca yutmaya çalışın.
  • Diş çekildikten sonra doktorunuz kanamayı durdurmak için bölgeye steril bir tampon yerleştirir. Bu tamponu 45 – 60 dakika ısırmalısınız. Kanama hala devam ediyorsa ikinci bir tamponu aynı süre için koyabilirsiniz.
  • Anestezi etkisini kaybedene kadar uyuşmuş dil ve dudağı ısırmamaya dikkat edin.
  • Ameliyattan hemen sonra çekim boşluğu içinde pıhtı oluşacağını söylemiştik. Yaklaşık 2 gün sonra da yumuşak doku (diş eti) çekim boşluğunun üzerini kapatmaya başlar. Sonraki aşama kemik oluşumudur; 2-3 ay içerisinde boşluk kemikle dolacaktır.
  • Çekimden sonra 2 saat hiçbir şey yememeli ve içmemelisiniz. 2 gün boyunca sıcak gıdalar ve içecekler tüketmemelisiniz. Yara tam olarak iyileşene kadar yumuşak gıdalar tüketmeli, bol bol su içmelisiniz. İçecekleri pipetle içmemeli, karbonhidratlı içecekler ve alkol almamalısınız.
  • Diş çekimi sonrası görülen en yaygın problem; çekim bölgesinde birkaç gün içinde başlayan ağrılardır. Bunu engellemek için çekim sonrası uyarılar kesinlikle dikkate alınmalıdır. Çekimden sonra hafif bir ağrı normaldir anestezi etkisi geçmeden aspirin harici bir ağrı kesici kullanabilirsiniz.
  • Çekim sonrası antibiyotik, ağrı kesici veya gargara reçete edilmişse düzenli olarak kullanmalısınız.
  • Gargara yapmak yaranın iyileşmesini hızlandıracaktır. Herhangi bir gargara reçete edilmediyse ılık tuzlu suyla gargara yapabilirsiniz. Gargarayı, 1 bardak suya 1 tatlı kaşığı tuz ekleyerek hazırlayabilirsiniz.
  • Sigara içmeniz yara iyileşme sürecini bozacağından 24 saat boyunca kesinlikle sigara içmemelisiniz. Tavsiye edilen 3 gün sigara içmemektir. Ayrıca ilk gün mümkün olduğunca ağır fiziksel aktivitelerden kaçınmalısınız.
  • Dikiş atıldıysa 1 hafta sonra dikişlerinizi aldırmalısınız. Zor çekimleri takiben şişliği önlemek için ilk 24 saat bölgeye 20 dakikalık aralıklarla soğuk uygulamayı unutmayın. 24 saatten sonra ise sıcak uygulayın. Genellikle şişlik 48 saat sürer.
  • Çekim bölgesi hariç diğer dişleri düzenli fırçalamaya devam edin. 24 saat sonra çekim bölgesini de kibarca fırçalamaya başlayın.
  • Dilinize takılan kemik kenarlarını kök zannedebilirsiniz ama endişelenmeyin, kliniğimizde hiçbir zaman çekim sonrası kök bırakılmaz. Çekim bittikten sonra doktorunuz tüm diş köklerini size gösterecektir. Aklınıza takılan soruları sormakta tereddüt etmeyin.

Herhangi bir rahatsızlığınızda lütfen bize danışın.

Diş Çekiminden Sonra Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kist Operasyonları

Kist, Kistlerin Oluşumu ve Zararları


Kist, merkezden çevreye genişleyerek büyüyen, çeper ile çevrili patolojik bir boşluktur. Kistlerin büyürken oluşturdukları başınç komşu dişlerin köklerinde rezorpsiyonuna neden olur, çok fazla büyüyen kistlerde komşu dişlerin kaybı görülebilir.

Kistlerin oluşumu ve zararları;

Kistler, embriyolojik gelişim sürecinde dokular içine yerleşen hücre artıklarından gelişebildikleri gibi, enfekte kök kanalından gelişen irritasyon sonucu kök ucu bölgesinde meydana gelen patolojik değişiklikler ile de gelişebilirler. Ayrıca kök ucunda kistik lezyonu bulunan dişlerin çekimi sonrası çene kemiği içinde bu lezyonun kalması sonucunda da oluşabilirler.

Gömük bir dişin sebep olduğu kistik lezyon vakaları gözlenmiştir.

  • Kistik lezyonlar kemik yıkımına, çene kemiğinde kendiliğinden oluşan kırıklara ve çevredeki dişlerin yer değiştirmesine ya da zarar görmesine sebep olur. Kemik yıkımını önlemek için diş çekilmeli ve kist temizlenmelidir.
  • Nadiren bu kist çok geniş alanlara yayılırsa tümörlere dönüşebilir ve çene kemiğinde kendiliğinden kırıklara sebep olabilir.

Kist Ameliyatları


Kist ameliyatlarında temel ilke tüm kistin çeperi ile birlikte çıkarılmasıdır. Kist lezyonu ile ilişkili olmayan komşu diş kökleri korunmalı ve kist içerisinde bulunan dişlerin apikal rezeksiyon yöntemi ağız içerisinde kalması sağlanmalıdır.

Bazı kist tiplerinde kistin kendi oluşturduğu basınçla ittiği ve gömük kalan dişlerin sürmesini (çıkmasını) sağlamak amacıyla kist içerisine diren yerleştirilir. Bu diren her hafta değiştirilerek kist içindeki basıncın azaltılmasını, kist çevresinde yeni kemik oluşumunu ve gömük kalan dişlerin sürmesini sağlar.

Kist tedavisinin fonksiyonel veya estetik sorunlara yol açmaması gereklidir. Bu nedenle büyük kist boşluklarının uygun kemik greftleri (kemik tozu) ve membranlar(bariyer) ile rekonstrüksiyonu gereklidir.

Whatsapp'tan mesaj yazmak için tıklayınız
Whatsapp'tan mesaj yazmak için tıklayınız